Bekilli kırsalında bulunan kaya yazıları ve tamgalar üzerine açıklamalarda bulunan Ümit Şıracı, Türk varlığının 1071 öncesine dayandığını savundu.
Bekilli kırsalında yüzyıllar öncesine ait tamga ve kaya yazılarını keşfeden araştırmacı Ümit Şıracı, "Taşlardaki Gizli Tarih" konulu bir seminerde önemli açıklamalarda bulundu. Ankara’da Törük Bilig Bilim, Kültür, Sanat, Eğitim, Araştırma ve Uygulama Derneği tarafından düzenlenen "Atayurttan Anayurda Taşlardaki Gizli Tarih" etkinliğinde yer alan sergide, Türk tarihine ait kültürel miras ürünleri, kaya oymaları ve tamgaların fotoğrafları sergilendi.
Şıracı, serginin amacının Türkler'in Anadolu'ya 1071'den önce geldiğine dair kanıtları halkla buluşturmak olduğunu vurguladı. Ayrıca, kayalara yazılmış olan yazıların ve damgaların, Türklerin Anadolu'ya 1071’den önce ayak bastığını gösteren önemli deliller arasında yer aldığını belirtti.
Araştırmacı, kayalardaki bir runik yazının Göktürk alfabesiyle yazıldığını ve bu yazının 8’inci yüzyıldan itibaren kullanılmadığını ifade etti. Şıracı, "Eğer Türkler 1071’de Anadolu'ya girmişse, bu yazının en batı ucunda nasıl bulunduğu sorusu ortaya çıkıyor" dedi. Ayrıca, Türk kültürünün ve inancının Anadolu’ya nasıl taşındığını sorguladı.
Sergide 79 eser bulunduğunu ancak alanda birçok kaya resmi olduğunu söyleyen Şıracı, bu eserlerin dijital ortamda tanıtıldığını aktardı. İlk sergiyi Denizli’de açtıklarını ve şimdi de Ankara’ya getirdiklerini belirten Şıracı, serginin İstanbul’a da gideceğini duyurdu. Gençlerin bu alanla ilgisini artırmayı amaçladıklarını söyleyen Şıracı, Türk bilim dünyasının Anadolu Türk tarihini 1071 ile başlatmayı bırakması gerektiğini vurgulayarak, sergideki eserlerin somut kanıtlar sunduğunu dile getirdi.
#Ümit Şıracı #tarihi #tamga #kaya yazıları #Anadolu #Türk varlığı #1071 #gizli tarih #sergi #kültürel miras #runik yazı #damgalar

Bültene Katılın
Bülten Bilgisi
Yorum bırakın