denizli.news

denizli.news

Gökpınar Vadisi, Denizli Traverten Jeoparkı Çalışma Grubu Tarafından İncelendi ve Tarihi Mirasın Korunmasına Dikkat Çekildi

post-title

Gökpınar Vadisi, Denizli Traverten Jeoparkı Çalışma Grubu Tarafından İncelendi ve Tarihi Mirasın Korunmasına Dikkat Çekildi

Denizli Traverten Jeoparkı Çalışma Grubu, Gökpınar Vadisi'ni inceleyerek tarihi mirasın korunması ve turizme kazandırılması çağrısında bulundu.


Denizli Traverten Jeoparkı Çalışma Grubu, Gökpınar Vadisi'nde tarihi ve kültürel miras açısından bölgenin önemli doğal alanlarından birini inceledi. Geziye, grup üyeleri arasında yer alan Prof. Dr. Mehmet Özkul, Doç. Dr. Barış Semiz, Dr. Öğretim Üyesi Arzu Gül, Jeoloji Yüksek Mühendisi Gürcan Semiz ve Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Haytoğlu katıldı.

İlk olarak, grup tarihi Kaşıkçı Un Fabrikası’nı ziyaret etti. Bugün yalnızca bir bekçi tarafından korunan bu fabrikanın geçmişin izlerini taşıyan önemli bir yapı olduğu belirtildi. Ardından, 1954'te tamamlanan ancak şu anda metruk durumdaki ikinci santral binasını inceleyen grup, buranın ziyaretçi merkezi olarak değerlendirilebileceğini, fakat terk edilmiş durumda olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu santral binasının paintball oyuncuları tarafından kullanıldığı bilgisi de paylaşıldı.

Gezinin üçüncü durağında ise sadece temelleri kalan tarihi köprü incelendi. Köprünün çevresindeki plastik ve cam atıklar, grup üyelerinin dikkatini çekti. Sonrasında yapılan uzun yürüyüşle 1. Santral’a ulaşılmaya çalışıldı, ancak hayal kırıklığı ile karşılaşıldı; zira yerel halktan alınan bilgiye göre bu yapı iki yıl önce yıkılmıştı. Bu durum, grup üyeleri arasında tarihi mirasa yönelik ilgisizliğe dair eleştirileri de gündeme getirdi.

Doç. Dr. Barış Semiz, Gökpınar Vadisi’nin Denizli il merkezine sadece 12 km mesafede olduğunu ve bölgenin su kaynakları, traverten kayalıkları ve biyolojik çeşitliliği ile dikkat çektiğini belirtti. Semiz, gezinin sonunda yerel yönetimlere önemli çağrılarda bulundu. Gökpınar Vadisi’nin doğal ve kültürel mirasının korunması, bölgenin rehabilite edilmesi ve elektrik üretim tarihinin restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, vadiye bilgilendirme panoları, park yerleri ve yürüyüş rotaları eklenerek, Gökpınar Vadisi’nin, Denizli Traverten Jeoparkı’nın en önemli jeositlerinden biri haline gelebileceğini ifade etti.



#Gökpınar Vadisi #Denizli #tarihi miras #koruma #turizm #Kaşıkçı Un Fabrikası #santral #köprü #doğa #biyolojik çeşitlilik #rehabilite #ziyaretçi merkezi.


Bültene Katılın

Bülten Bilgisi

Yorum bırakın

Lütfen Giriş Yapın