Pamukkale'deki termal su debisi son 30 yılda 450 litreden 150 litreye düştü. Kontrolsüz kullanımlar, UNESCO alanını tehdit ediyor.
Kuraklık ve kontrolsüz jeotermal su kullanımı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale’nin geleceğini tehdit ediyor. Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, yaptığı açıklamada, 2001 yılında saniyede 250-300 litre civarında olan su debisinin günümüzde 150 litreye kadar düştüğünü belirtti. Pamukkale’nin travertenleri, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlarken, bölgenin sürdürülebilirliği açısından ciddi riskler taşıdığı ifade ediliyor.
1993 yılında toplam debisi 450 litre/saniye olan termal su kaynaklarının günümüzde 150 litre/saniyeye gerilemesi, 30 yıl içinde kaynağın yaklaşık üçte ikisinin azaldığını gösteriyor. Uzmanlar, bu azalmanın jeotermal enerji üretim tesislerinin artışı, tarımsal sulama ve bölgedeki işletmelerin aşırı su tüketimi gibi birçok etkenden kaynaklandığını dile getiriyor.
Beyaz cennet Pamukkale'nin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini vurgulayan Doç. Dr. Özçelik, kuraklık ve kontrolsüz jeotermal kullanımın travertenlerin kararma riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Özçelik, otel ve pansiyon gibi işletmelerin jeotermal kaynakları aşırı kullanmasının da kaynakların azalmasında büyük rol oynadığını ifade etti.
"Su miktarının azalması, travertenlerin beyaz rengine kavuşmasını sağlayan su kaynaklarının da azalmasına yol açacak. Bu durum, travertenlerin alanlarının daralmasına neden olacaktır," diyen Özçelik, bölgedeki jeotermal su kullanımının denetim altına alınması gerektiğini vurguladı. Böylece, hem ısınma hem de jeotermal amaçlı su kullanımının kontrolü sağlanırsa, Pamukkale'nin korunarak gelecek nesillere aktarılabileceği belirtildi.
#Kuraklık #jeotermal #Pamukkale #UNESCO #su kaynakları #debi #turizm #traverten #kontrolsüz kullanım

Bültene Katılın
Bülten Bilgisi
Yorum bırakın